ICS. Dat werkt wel zo prettig.
 

Nederlandse schoonmakers bij beste betaalden in Europa


De Nederlandse schoonmakers behoren tot de beste betaalde schoonmakers in Europa, mede dankzij een loonstijging van zo'n 10% in de afgelopen twee jaar. Mede daarom vinden de werkgevers in de schoonmaakbranche, verenigd in de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), de eisen van de FNV voor 2010 - in totaal nog eens 10% erbij, met verdere stijgingen in het vooruitzicht - in de huidige Cao-onderhandelingen ongepast. De OSB is dan ook woedend dat FNV Bondgenoten voor dit weekend acties van de schoonmakersbond heeft aangekondigd. De eisen die de FNV tijdens de Cao-onderhandelingen 2010 voor de schoonmaakbranche op tafel hebben gelegd, missen realiteitszin en hebben daarmee op voorhand de gesprekken gefrustreerd.
 

De standpunten van OSB en FNV liggen op dit moment zo ver uit elkaar dat van een onderhandelingstraject geen sprake meer is. OSB neemt het de FNV vooral kwalijk dat zij niet serieus de onderhandelingen zijn in gegaan. De eisen van FNV zijn namelijk buitensporig in deze financieel moeilijke tijd: opdrachtgevers letten zeer op de kosten en zijn niet bereid meer te gaan betalen voor hetzelfde schoonmaakwerk. De schoonmaakbranche kent een geringe winstmarge van drie tot vijf procent die dalende is; een loonkostenstijging van 10% is dus onverteerbaar. De werkgevers zitten gevangen tussen de eisen van de FNV en de verwachtingen van de opdrachtgevers.
De acties van FNV zullen niet leiden tot een versoepeling van de houding van de opdrachtgevers. OSB streeft er daarom op dit moment naar om het huidige cao-akkoord in 2010 te optimaliseren, zodat de basis voor werknemers het komende jaar versterkt wordt.


Rob Bongenaar, directeur OSB: "Op dit moment is enige vorm van realiteitszin bij de FNV ver te zoeken. De eisen die zij stellen, die neerkomen op een loonkostenstijging van meer dan 10%, zijn gewoonweg onrealistisch in een periode waarin opdrachtgevers streng op de kosten letten. Er valt met OSB te praten over de discussieonderwerpen - salaris, reiskostenvergoeding en taalcursus. De bereidheid om te werken aan een gezamenlijke brancheagenda ter verbetering van de sector is sterk aanwezig. Maar met de begineisen waarmee FNV naar de onderhandeltafel komt, zet de bond zichzelf buitenspel."

Datum: 8 februari 2010
Bron: OSB
     Wilt u meer informatie of
 een vrijblijvend gesprek?

 Bel (040) 213 13 22
 of stuur een e-mail naar
 info@ics-eindhoven.nl

MA/WO/VR:
09.00 - 14.00 uur
DI/DO: gesloten